Αλλεργίες

Ανοιξιάτικες αλλεργίες

1.Ανοιξιάτικες αλλεργίες, αλλά ποιες είναι;

Είναι κλινικές εκδηλώσεις που οφείλονται στην έκθεση σε αλλεργιογόνα της άνοιξης, με συμπτώματα αναπνευστικής αλλεργίας(αλλεργικής ρινίτιδας, άσθματος), αλλεργίας των οφθαλμών, ακόμα και δερματικής αλλεργίας, δηλαδή ατοπικής δερματιτίδας.

Όσοι  υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα, θα παρουσιάσουν μπούκωμα, καταρροή, φτέρνισμα, φαγούρα στη μύτη, στον ουρανίσκο, στο φάρυγγα, στα αυτιά.  Αν υποφέρουν από βρογχικό άσθμα, τα συμπτώματα είναι από τις κατώτερες αεροφόρες οδούς, δηλαδή βήχας, βάρος στο στήθος, δύσπνοια, φλέματα, σφύριγμα στην αναπνοή.

Στις αλλεργίες των οφθαλμών, τα συμπτώματα είναι ερεθισμός με έντονη κοκκινίλα στα μάτια, δακρύρροια, φαγούρα, ακόμα και οίδημα στα βλέφαρα.

Σε μερικούς από τους αλλεργικούς ασθενείς την άνοιξη εμφανίζονται και συμπτώματα  ατοπικής δερματίτιδας. Είναι ένα είδος εκζέματος, με ξηροδερμία, ερυθρότητα, φαγούρα, απολέπιση, ακόμα και πληγές από το έντονο ξύσιμο.  Σε πιο βαριά περιστατικά, στο ταλαιπωρημένο δέρμα προκαλούνται και μολύνσεις.

Σημαντικό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι την άνοιξη έχουμε και το ‘ξύπνημα’ από τη χειμερία νάρκη των Υμενοπτέρων, δηλαδή των σφηκών και των μελισσών και τις αλλεργίες από τα τσιμπήματα αυτών.

2.Ποια αλλεργιογόνα ευθύνονται για τις αλλεργίες της άνοιξης;

Είναι όλα τα εποχιακά αλλεργιογόνα, δηλαδή από γύρεις φυτών που ανθίζουν αυτή την εποχή και είναι βεβαίως η πλειοψηφία των φυτών. Για την Ελλάδα, μείζονα αλλεργιογόνα σε αυτή την κατηγορία εντοπίζονται στις γύρεις από τα γρασίδια, την παριετάρια(ή περδικάκι όπως την γνωρίζει πολύς κόσμος), την ελιά και φυσικά και πολλά ακόμα.

Όμως έχουμε αύξηση των αλλεργιών και από αλλεργιογόνα με ολοετή κατανομή. Τέτοια αλλεργιογόνα είναι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, με πιο συνηθισμένα το Dermatophagoides pteronyssinus και το Dermatophagoides farinae. Είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί (μεγέθους μέχρι τρία δέκατα του χιλιοστού), οπότε δεν είναι ορατά με το μάτι. Επίσης ορισμένοι ατμοσφαιρικοί μύκητες.  Και οι δύο αυτές κατηγορίες αλλεργιογόνων είναι πολυπληθέστερες την άνοιξη, γιατί για να αναπτυχθούν, χρειάζονται υγρασία και ζέστη.

3.Που βρίσκονται αυτά τα αλλεργιογόνα;

Την άνοιξη οι πληθυσμοί των αλλεργιογόνων γύρεων και μυκήτων αυξάνουν στην ατμόσφαιρα. Όσο πιο δυνατός είναι ο αέρας, τόσο μεγαλύτερη η διασπορά τους και η ενόχληση των αλλεργικών ασθενών.  Να διευκρινίσουμε  ότι αυτά τα αλλεργιογόνα μπορούν να μεταφερθούν από πολλά χιλιόμετρα μακριά καθημερινά και να ενοχλήσουν τους αλλεργικούς, όπως γνωρίζουμε από τους εξωτερικούς μετρητές γύρεων.
Τα ακάρεα εντοπίζονται κυρίως στη σκόνη κλειστών χώρων που δεν αερίζονται και δεν καθαρίζονται επαρκώς.  Υπάρχουν σε όλα τα σπίτια και σε χώρους όπως μέσα μεταφοράς, καθημερινός χώρος εργασιας-επικοινωνίας-αλλλεπίδρασης με άλλους ανθρώπους, σχολεία, αποθήκες κλπ.

4.Πώς διαπιστώνονται οι ανοιξιάτικες αλλεργίες;

Είναι συνδυασμός της λήψης λεπτομερούς ιστορικού, της κλινικης εικόνας μετα χαρακτηριστικά ευρήματα και των αλλεργικών tests.Ta αλλεργικά  tests γίνονται από τον Αλλεργιολόγο και είναι μια αξιόπιστη και σύντομη διαδικασία, απολύτως ασφαλής και ανώδυνη.  Εναλλακτικά  γίνονται και με εξετάσεις αίματος, όταν δεν μπορούν να γίνουν τα δερματικά tests.

5.Πώς αντιμετωπίζονται αυτές οι αλλεργίες;

Αν πρόκειται για αλλεργικούς που έχουν ήδη συμπτώματα, απαιτείται φαρμακευτική θεραπεία ώστε να συνέλθει ο ασθενής και να μην επιδεινωθεί.

Τα συμπτώματα της αλλεργίας των οφθαλμών αντιμετωπίζονται συνήθως με ένα αντιισταμινικό κολλύριο.

Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, στη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας προεξάρχει η χρήση ρινικού spray. Για τις ηπιότερες περιπτώσεις αρκεί ένα αντιισταμινικό, στις βαρύτερες ένα κορτιζονούχο.  Θέση στη θεραπεία έχουν και τα αντιισταμινικά χάπια. Η δοσολογία και η διάρκεια της θεραπείας καθορίζεται από τον Αλλεργιολόγο.

Οι ασθενείς με αλλεργικό βρογχικό άσθμα, μετά από εξέταση και καθοδήγηση χρησιμοποιούν κυρίως εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά και κορτιζονούχα, συχνά έτοιμους συνδυασμούς αυτών. Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζονται και αντιλευκοτριενικά χάπια. Στην επιλογή της θεραπείας βοηθά ο καθορισμός από τον θεράποντα γιατρό του σταδίου και της βαρύτητας της νόσου. Σε βαριά άσθματα απαιτούνται και άλλες θεραπευτικές οδηγίες.

Η ατοπική δερματίτιδα απαιτεί τη χρήση κυρίως τοπικών σκευασμάτων, υδατικών και κορτιζονούχων κρεμών ή αλοιφών και άλλων εξατομικευμένων οδηγιών.

Για τις αλλεργίες από τα τσιμπήματα σφηκών και μελισσών απαιτείται λεπτομερής επεξήγηση με αναλυτικές οδηγίες από τον ειδικό Αλλεργιολόγο και εκπαίδευση του ασθενούς , γιατί μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρές και επικίνδυνες. Πάντως στα φάρμακα που χρειάζονται οι ασθενείς με αυτή την αλλεργία, κατά κανόνα περιλαμβάνονται αντιισταμινικά  χάπια, χάπια ή ενέσεις κορτιζόνης, βρογχοδιασταλτικά sprays και ένεση αδρεναλίνης

6.Υπάρχει θεραπεία απευαισθητοποίησης για τις αλλεργίες της άνοιξης;

Ναι, έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα  πολλά χρόνια στην Ελλάδα και στον κόσμο και είναι η ανοσοθεραπεία. Ο κόσμος τα λέει και εμβόλια αλλεργίας.  Αφορά την αλλεργική ρινίτιδα, το αλλεργικό βρογχικό άσθμα, την αλλεργική επιπεφυκίτιδα και τις αλλεργίες σε τσιμπήματα σφηκών και μελισσών.

Η ανοσοθεραπεία έχει σκοπό να εξοικειωθεί και πάλι ο αλλεργικός ασθενής με το αλλεργιογόνο και να σταματήσουν έτσι τα συμπτώματα.  Γίνεται με ενέσεις ή υπογλώσσια (σταγόνες ή spray).  Είναι εγκεκριμένη θεραπεία, γίνεται βάσει πρωτοκόλλου και συνταγογραφείται.  Αρχικά χορηγούμε μικρές δόσεις από το αλλεργιογόνο, με βαθμιαία αύξηση, ώσπου να φτάσουμε στη δόση συντήρησης. Κατόπιν, η δόση αυτή επαναλαμβάνεται σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα για να διατηρήσουμε το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Είναι ασφαλής διαδικασία με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, όταν τηρούνται οι κανόνες της και γίνεται από έμπειρο Αλλεργιολόγο.