Καλοκαίρι

Κουνούπια – Οδηγός Επιβίωσης

Ήδη καλωσορίσαμε δειλά-δειλά το καλοκαίρι, και μαζί του καλωσορίσαμε τον μεγαλύτερο και πιο συνηθισμένο εχθρό: τα κουνούπια. Τα κουνούπια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορούν να γίνουν φορείς μετάδοσης ιών και παρασίτων και να μεταδώσουν ασθένειες όπως η ελονοσία, ο κίτρινος πυρετός ή ο δάγκειος πυρετός, από τις οποίες χάνουν τη ζωή τους εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο κάθε χρόνο.

Γιατί όμως υπάρχουν τόσα κουνούπια το καλοκαίρι?

Κατά τους θερινούς μήνες τα κουνούπια είναι πιο ενεργά και αφθονούν σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το καλοκαίρι επικρατούν υψηλότερες θερμοκρασίες και υψηλότερα ποσοστά υγρασίας, συνθήκες που προσελκύουν τα κουνούπια και ευνοούν την επιβίωσή τους.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε?

Με την πάροδο του χρόνου έχουν απαγορευτεί αρκετές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνταν στα εντομοαπωθητικά της αγοράς, καθώς ήταν βλαβερές για την ανθρώπινη υγεία αλλά και το περιβάλλον. Αυτό μας έχει οδηγήσει σε λύσεις που η φύση μας προσφέρει απλόχερα! Μερικά από τα οφέλη στη χρήση εντομοαπωθητικών με φυσικά συστατικά είναι τα εξής:

 • Δεν περιέχουν χημικά που μπορεί να βλάψουν την υγεία μας.
 • Δεν προκαλούν δερματικά προβλήματα, ενώ μάλιστα καταπραϋνουν και προλαμβάνουν εξανθήματα, την ερυθρότητα και τον κνησμό.
 • Είναι ασφαλή για τα μικρά παιδιά και τις εγκύους.
 • Είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τα χημικά εντομοαπωθητικά.
 • Τα ευχάριστα αρώματα επιδρούν θετικά ενάντια στο στρες, μας χαλαρώνουν και μας ηρεμούν.

Φυτά που απομακρύνουν τα κουνούπια

Σιτρονέλλα

Η σιτρονέλλα είναι ένα φυτό που αναπτύσσεται στη Νοτιοανατολική Ασία. Το αιθέριο έλαιό της χρησιμοποιείται ευρέως στην αρωματοθεραπεία για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, καθώς έχει μεταξύ άλλων τονωτική, αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση. Είναι όμως γνωστή περισσότερο από όλα αυτά, για την εντομοπαπωθητική της δράση. Το έντονο, κιτρώδες άρωμά της λειτουργεί αποτρεπτικά και μπλοκάρει τις οσμές που ανιχνεύουν τα κουνούπια. Συγκεκριμένα, τα κουνούπια προσελκύονται από το άρωμα γαλακτικού οξέος και διοξειδίου του άνθρακα που εμείς οι άνθρωποι εκπέμπουμε, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με υψηλή χοληστερίνη αλλά και βιταμίνη Β είναι πιο επιρρεπή σε τσιμπήματα.

Λεβάντα

Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας είναι ένα από τα πιο πολυχρηστικά, καθώς έχει αντιμικροβιακή, τονωτική, ηρεμιστική κι αντισηπτική δράση. Το έντονο, μεθυστικό άρωμά της όχι μόνο μας χαλαρώνει αλλά απωθεί και τα έντομα.

Μελισσόχορτο

Το αιθέριο έλαιο από μελισσόχορτο είναι αρκετά δημοφιλές στην αρωματοθεραπεία κι έχει αντιμικροβιακή αλλά και ηρεμιστική δράση. Χρησιμοποιείται στην κηπουρική για την απομάκρυνση εντόμων, ενώ τα φύλλα του, όταν τρίβονται στο δέρμα, λειτουργούν αποτελεσματικά στην απομάκρυνση των κουνουπιών.

Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του δράσεις, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ενώ έχει και αντισηπτική δράση. Έχει έντονο άρωμα, που διώχνει τα κουνούπια.

Δεντρολίβανο

Το αιθέριο έλαιο από δεντρολίβανο χρησιμοποιείται ευρέως σε καλλυντικά και φαρμακευτικά προϊόντα, καθώς έχει αντιμικροβιακή και προστατευτική δράση. Επίσης, χρησιμοποιείται και σε εντομοκτόνα υπό κατάλληλη επεξεργασία, μιας και το άρωμά του απομακρύνει έντομα και ζωύφια.


Προσοχή: Τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αυτούσια απευθείας πάνω στο δέρμα, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να προκαλέσουν τοξικές αντιδράσεις.


Στο site μας θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία από Αντικουνουπικά, όπου μπορείτε να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει.

Extra Tips

 • Επιλέξτε τα εντομοαπωθητικά που θα χρησιμοποιήσετε με βάση τις ανάγκες σας, διαβάζοντας προσεκτικά τις ετικέτες. Για ιδιαίτερες περιπτώσεις (δερματικά προβλήματα, αλλεργίες κτλ) συμβουλευτείτε το γιατρό ή δερματολόγο σας.
 • Τα εντομοαπωθητικά με βάση κάποιο έλαιο εξατμίζονται πιό δύσκολα και διαρκούν περισσότερο.
 • Καλύψτε όσο περισσότερο γίνεται το δέρμα σας. Φορέστε κατά προτίμηση ρούχα που δεν εφαρμόζουν πάνω σας. Με αυτό τον τρόπο είναι πιο δύσκολο να σας τσιμπήσουν τα κουνούπια πάνω από το ρούχο.
 • Προστατέψτε το σπίτι σας φυτεύοντας εντομοαπωθητικά φυτά και χρησιμοποιώντας κουνουπιέρες στα παράθυρά σας, Έτσι θα είστε ασφαλείς εσείς και η οικογένειά σας.
  Επίσης, φροντίστε να μην υπάρχουν στάσιμα νερά, καθώς προσελκύουν τα κουνούπια και ευνοούν την αναπαραγωγή τους.

 

 BY E. V.