Καλοκαίρι

10+1 τρόποι για να μαυρίσετε εύκολα και γρήγορα!

Ποιός δεν θα΄θελε να αποκτήσει ένα αξιοζήλευτο, τροπικό μαύρισμα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με τη λιγότερη δυνατή προσπάθεια? Σίγουρα δεν γίνονται θαύματα, αλλά όπως σε όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο (και ίσως λίγη υπομονή). Παρακάτω θα μάθετε όλα τα μυστικά, ξεκινώντας από τα βασικά.

ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΑΥΡΙΖΟΥΜΕ?

Όλα οφείλονται στη μελανίνη, την ουσία που ευθύνεται για το ξεχωριστό χρώμα που έχουμε στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια μας. Ο ήλιος αποτελεί τον κύριο παράγοντα που διεγείρει τη μελανογένεση. Η μελανίνη παράγεται στα μελανοκύτταρα, όπου οργανώνεται στα λεγόμενα μελανοσώματα, και φτάνει στην επιδερμίδα, λειτουργώντας αφενός φωτοπροστατευτικά από τις ηλιακές βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία (UVA) και αφετέρου δίνοντάς μας το μαυρισμένο “look” που τόσο ζητάμε. Η μελανίνη έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που επιφέρουν στον οργανισμό στρες και ασθένειες όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι η μελανίνη ίσως έχει και αντιφλεγμονώδη δράση, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό.

Πάμε να δούμε 10+1 τρόπους που θα μας κάνουν να μαυρίσουμε έυκολα και γρήγορα:

1.Χρησιμοποιήστε λάδι μαυρίσματος

Όπως ακριβώς το λέει και το όνομά του άλλωστε, το λάδι μαυρίσματος κάνει ακριβώς αυτό: μας βοηθάει να μαυρίσουμε πιό εύκολα. Επιλέξτε λάδια με ένα μικρό δείκτη προστασίας (π.χ. SPF6) και αναζητήστε στα συστατικά έλαια όπως καροτέλαιο, αμυγδαλέλαιο, λάδι καρύδας, jojoba ή avocado, τα οποία όχι μόνο προσφέρουν φυσική προστασία, αλλά και ενυδατώνουν σε βάθος την επιδερμίδα, αφήνοντάς την εξαιρετικά απαλή.

2.Επιλέξτε τις πρωινές ώρες

Φορέστε το λαδάκι μαυρίσματός σας και επιλέξτε να κάνετε ηλιοθεραπεία τις πρωινές ώρες, που ο ήλιος είναι ευχάριστα ζεστός. Αποφύγετε τις ώρες 12:00 – 14:00 που ο ήλιος καίει πολύ για να αποφύγετε τα ανεπιθύμητα εγκαύματα.

3.Αλλάζετε θέσεις συχνά

Ακόμη και στην πιο άνετη θέση να βρίσκεστε, αν μείνετε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε είναι πολύ πιθανό να καείτε μονόπλευρα. Για αυτό φροντίστε να αλλάζετε τακτικά τη θέση σας, για να είναι και το μαύρισμά σας πιο ομοιόμορφο.

4.Μην παραλείπετε το αντιηλιακό σας

Αν πάλι έχετε αποφασίσει να περάσετε μια ολόκληρη μέρα στην παραλία, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας το αντιηλιακό σας! Επιλέξτε ένα αντιηλιακό με προστασία SPF30  τουλάχιστον και φροντίστε να το ανανεώνετε συχνά, ανά 1-2 ώρες. Όσο σημαντικό είναι να μαυρίσουμε, άλλο τόσο σημαντικό είναι και να προστατεύσουμε το δέρμα μας, ώστε η διαδικασία του μαυρίσματος να είναι ανώδυνη.

5.Όλα έχουν τα όριά τους…

…το ίδιο και η μελανίνη. Από ένα σημείο και μετά, ο οργανισμός δεν οδηγείται σε μεγαλύτερη παραγωγή μελανίνης, ούτε και εμείς αποκτάμε περισσότερο μαύρισμα. Αυτό το σημείο εκτιμάται ότι βρίσκεται περίπου στις 2-3 ώρες. Η περαιτέρω έκθεση στον ήλιο αρχίζει να γίνεται επιβλαβής για τον οργανισμό μας.

6.Χτίστε το μαύρισμά σας σταδιακά

Προκειμένου να αποκτήσετε αλλά και να διατηρήσετε τη σοκολατένια απόχρωση της επιδερμίδας σας, προσπαθήστε να πηγαίνετε πιο συχνά (ακόμα και καθημερινά) στην παραλία. Όπως είδαμε και παραπάνω, σημασία δεν έχουν οι ώρες που θα μείνετε στον ήλιο, αλλά η συχνότητα με την οποία ο ήλιος σας βλέπει. Έτσι, όχι μόνο θα μαυρίσετε, αλλά θα φτιάξει και η διάθεσή σας!

7. Κάντε διαλείμματα

Ο ήλιος είναι αρκετά ζεστός το καλοκαίρι και συχνά μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε ότι ασφυκτιούμε. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να κάνετε διαλείμματα από την ηλιοθεραπεία σας και να χαλαρώνετε για λίγο και στη σκιά. Έτσι, θα νιώσετε κι εσείς πιο ευχάριστα και θα είστε και πιο προστατευμένοι.

8.Φάτε τα σωστά φαγητά

Το μαύρισμα αποτελεί τόσο εσωτερική όσο και εξωτερική διαδικασία, και τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε οι ίδιοι να βοηθήσουμε το δέρμα μας μέσω της διατροφής μας. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε

  • βιταμίνες Α,C και Ε
  • ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα
  • B- καροτίνη και λυκοπένιο
  • πρωτεϊνη

όπως γαλακτοκομικά, αυγά, μοσχαρίσιο κρέας, φρούτα και λαχανικά εποχής (καρότο, ντομάτα, πιπεριά, σπανάκι, φράουλες, ροδάκινα, βερίκοκα, καρπούζι), ψάρια, ελαιόλαδο, σπόρους και ξηρούς καρπούς. Όλα αυτά, φυσικά, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής!

9.Ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση

Να πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα (και παραπάνω αν χρειάζεται). Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που η εφίδρωση είναι αυξημένη, είναι σημαντικό να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας. Φροντίστε να πίνετε συχνά νερό, στο οποίο βέβαια μπορείτε να δώσετε γεύση με φρέσκα φρούτα και βότανα, ή να φτιάξετε τα δικά σας απολαυστικά, καλοκαιρινά smoothies.

10. Φροντίστε το δέρμα σας

Κάνοντας τακτικά απολέπιση με κάποιο scrub μειώνετε τις πιθανότητες να ξεφλουδίσει το δέρμα σας. Χρησιμοποιήστε επίσης προϊόντα after sun για να δροσίσετε και να ενυδατώσετε το δέρμα σας. Ετσι, το μαύρισμά σας θα διαρκέσει περισσότερο.

11. Self tan

Πλέον κυκλοφορούν στην αγορά πολλά αυτομαυριστικά προϊόντα, καθώς και λάδια και λοσιόν σώματος που δίνουν χρώμα και λάμψη. Έτσι, αν θέλετε να χαρίσετε στον εαυτό σας εύκολα μια ωραία, μαυρισμένη και λαμπερή εμφάνιση, δεν έχετε δικαιολογία για να μην το κάνετε!

ΠΡΟΣΟΧΗ

  • Αποφύγετε το solarium. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα μηχανήματα solarium κατατάσσονται στα καρκινογόνα, καθώς εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία 3 φορές πιο έντονη από αυτή που εκπέμπει ο ήλιος φυσικά, κι είναι πιο βλαβερή για τον οργανισμό.
  • Πάντα να προσέχετε τον εαυτό σας. Η χρόνια έκθεση στον ήλιο φθείρει το δέρμα και με την πάροδο του χρόνου εμφανίζονται ρυτίδες. Επομένως, πάντα να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό, για να αποτρέψετε τη φωτογήρανση.
    Επίσης, να ελέγχετε τακτικά το δέρμα σας για εμφάνιση σκούρων σημαδιών ή ελιών, με “περίεργο” σχήμα, καθώς μπορεί να αποτελούν πιθανή ένδειξη μελανώματος. Σε αυτή την περίπτωση, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας!

 

Στο κατάστημά μας θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία από Αντηλιακά για πρόσωπο και σώμα, λάδια μαυρίσματος και  προϊόντα after sun, για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει.
Ακόμα, θα βρείτε και Πολυβιταμινούχα Συμπληρώματα Διατροφής, καθώς και Συμπληρώματα Ομορφιάς για πιο υγιές δέρμα.

 

 

BY E. V.