Μαλλιά

Τριχόπτωση: Αίτια, Μύθοι και Αλήθειες

Τι είναι η τριχόπτωση

Η τριχόπτωση είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν ο ρυθμός με τον οποίο εκφύονται (παράγονται) οι τρίχες δεν είναι ανάλογος με τον ρυθμό που πέφτουν, με αποτέλεσμα να παρατηρούμε αραίωση στα μαλλιά μας. Συναντάται και στα δυο φύλα με διαφορά μόνο στον τύπο της αλωπεκίας που παρουσιάζουν, αλλά και την ηλικία που η αλωπεκία κάνει την εμφάνισή της. Συνήθως καθημερινά χάνουμε 50-100 τρίχες, στη θέση των οποίων εκφύονται νέες. Σε περιπτώσεις που έχουμε μεγαλύτερη απώλεια και για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, τότε καλό θα είναι να επισκεφτούμε έναν δερματολόγο ώστε να μας συμβουλεύσει κατάλληλα για την αντιμετώπισή της.

Κοινά Αίτια

 • Τα γονίδια, που κληρονομούνται τόσο από τον πατέρα όσο και από τη μητέρα, μπορεί να δημιουργήσουν προδιάθεση για ανδρικού ή γυναικείου τύπου αλωπεκία.
 • Ορισμένες παθήσεις, όπως διαταραχές του θυρεοειδούς, ο διαβήτης, ο λύκος, η αναιμία, η έλλειψη σιδήρου, καθώς και η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση.
 • Αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να προκαλέσουν γυροειδή αλωπεκία, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα τριχοθυλάκια.
 • Ορμονικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα στα επίπεδα των γυναικείων ορμονών (οιστρογόνα, προγεστερόνη) την περίοδο της εγκυμοσύνης, του θηλασμού ή της εμμηνόπαυσης, αλλά και στα επίπεδα των ανδρογόνων (ανδρικές ορμόνες που παράγονται τόσο από τους άνδρες, όσο και από τις γυναίκες).
 • Εγκαύματα και τραυματισμοί μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή τριχόπτωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η έκφυση των μαλλιών αποκαθίσταται μόλις επουλωθεί το τραύμα, εκτός αν προκληθεί ουλή, όπου οι τρίχες δεν θα ξαναφυτρώσουν ποτέ.
 • Περιποιήσεις ομορφιάς, όπως το συχνό λούσιμο, η περμανάντ, η ισιωτική, η χρήση οξυζενέ και οι βαφές μαλλιών, μπορεί να κάνουν πιο αδύναμα τα μαλλιά, ενώ ορισμένα χτενίσματα, όπως η αλογοουρά και ο σφιχτός κότσος, μπορεί να προκαλέσουν τη λεγόμενη τριχόπτωση από έλξη.
 • Το άγχος και το έντονο στρες.
 • Οι εξαντλητικές δίαιτες και μια διατροφή φτωχή σε θερμίδες ή σε πρωτεΐνες μπορεί να προκαλέσει προσωρινή τριχόπτωση.

Μύθοι

 1. Το συχνό λούσιμο προκαλεί τριχόπτωση
  Ίσως ένα «σκληρό» σαμπουάν να αδυνατίζει τα μαλλιά ή να προκαλεί ξηροδερμία, σίγουρα όμως δεν προκαλεί απώλεια μαλλιών. Το λούσιμο ουσιαστικά απομακρύνει το σμήγμα και τους μικροοργανισμούς που συγκεντρώνονται στο τριχωτό του κεφαλιού. Δεν υπάρχει, μέχρι σήμερα, επιστημονικές έρευνες που να αποδεικνύουν ότι το λούσιμο επηρεάζει τη διαδικασία παραγωγής της τρίχας.
 2. Η πιτυρίδα προκαλεί τριχόπτωση
  Η ξηροδερμία στο τριχωτό, που έχει ως συνέπεια την εμφάνιση πιτυρίδας και κνησμού, δεν συνδέεται άμεσα με την τριχόπτωση. Ωστόσο, o κνησμός μπορεί να αποδυναμώσει την τρίχα, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε τριχόπτωση. Η τριβή λοιπόν είναι αυτή που προκαλεί τριχόπτωση και όχι η πιτυρίδα.
 3. Τα καπέλα προκαλούν τριχόπτωση
  Εάν έχετε πυκνά μαλλιά, το καπέλο δεν μπορεί να επηρεάσει τα μαλλιά σας. Αλλά, εάν βρίσκεστε στην αρχή ανδρικής τριχόπτωσης, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά. Όταν ήδη έχετε αρχίσει να χάνετε τρίχες, τα καπέλα μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία τριχόπτωσης. Αυτό μπορεί να συμβεί με πολλούς τρόπους όπως να μειώσουν την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής και να προκαλέσουν το σπάσιμο των μαλλιών.
 4. Το συχνό κούρεμα δυναμώνει τα μαλλιά
  Μπορεί τα μαλλιά να φαίνονται πιο υγιή και πυκνά όταν τα κουρεύουμε, δεν σημαίνει όμως ότι θα σταματήσουν και να πέφτουν. Το κούρεμα δεν επηρεάζει την ανάπτυξη της τρίχας. Το μόνο που κάνει είναι να απομακρύνει τα ταλαιπωρημένα μέρη του σώματός της.

Αλήθειες

 1. Η κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση
  Τα μαλλιά χρειάζονται θρεπτικά συστατικά, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και πρωτεΐνες για να μπορέσουν να είναι δυνατά και υγιή. Η αραίωση των μαλλιών μπορεί να είναι συνέπεια της κακής διατροφής ή μακροχρόνιας δίαιτας, η οποία επηρεάζει τόσο τη δομή όσο και την ίδια την ανάπτυξη της τρίχας.
 2. Οι φαρμακευτικές αγωγές μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση
  Κάποια ισχυρά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση. Τις περισσότερες φορές, η τριχόπτωση αυτή είναι παροδική και σταματά μετά την ολοκλήρωση της φαρμακευτικής αγωγής.
 3. Οι ορμονικές μεταβολές επηρεάζουν την υγεία των μαλλιών
  Οι ορμονικές μεταβολές είναι μια από τις κύριες αιτίες τριχόπτωσης στις γυναίκες. Μπορεί να συμβεί μετά την εγκυμοσύνη, κατά την εμμηνόπαυση ή μετά από κάποια διαταραχή του θυρεοειδούς. Επιπλέον, οι γυναίκες με παθολογικά  επίπεδα τεστοστερόνης είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν τριχόπτωση.
 4. Το έντονο stress μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση
  Ο κύκλος ζωής της τρίχας είναι περίπου 5 χρόνια. Σε περιόδους έντονου stress το διάστημα αυτό μπορεί να μειωθεί και τα μαλλιά να πέφτουν πιο σύντομα απ΄ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες.

 

Συμπέρασμα

Είναι σημαντικό όταν αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημά τριχόπτωσης να απευθυνόμαστε στους ειδικούς, που έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν επακριβώς την κατάσταση και να μας βοηθήσουν στην επίλυσή της. Παρόλα αυτά, είναι στο χέρι μας να διατηρούμε τον οργανισμό μας υγιή, και κατ’ επέκταση και τα μαλλιά μας!

Στο φαρμακείο μας θα βρείτε προϊόντα για τη Γυναικεία Τριχόπτωση, την Αντρική Τριχόπτωση, καθώς επίσης και τα κατάλληλα Συμπληρώματα.